Sivi kit: značilnosti, hranjenje, habitat in še več

  • Sivi kit, znan kot Eschrichtius robustus, lahko meri do 15 metrov in tehta do 20 ton.
  • Živi predvsem v Tihi ocean, z dvema skupinama: vzhodno in zahodno.
  • Njihova prehrana je sestavljena predvsem iz krill, ki ga filtrira s posebnimi bodicami v ustih.
  • Samice imajo običajno enega mladiča vsaki dve leti, z brejostjo od 12 do 13 mesecev.

La Sivi kit Je veličastna žival, znana je kot kralj oceanov in zaradi svoje ogromne velikosti ne bi smelo biti dvoma, zakaj, ali dvomite o tem primerku morij? Pridružite se nam in rešite vse vaše dvome.

Sivi kit

Ta morski velikan je del družine "Eschrichtiidae", ki je nadpovprečno dolga, njihov najbolj specifičen habitat so različni severni predeli Tihega oceana. Čeprav se imenuje "kit", so nekatere znanstvene študije, opravljene na njih, pokazale, da so tesneje povezani s kiti plavuti.

Čeprav je res, da živijo na severu Tihega oceana, ni nič manj res, da ko gre za selitev v drug kraj, ki traja dolgo, ta kit opravi obsežno potovanje, ko pride sezona selitve, in se približuje ozemlju, ki se nahaja na severu Mehike, da lahko samica v zimski sezoni skoti svojega telička, z mehiškega ozemlja plava proti severu Beringovega morja in je v tistih vodah, kjer preživi vso poletno sezono.

Tudi ta kit je nadaljeval svojo pot po severnem Atlantskem oceanu, natančneje v vodah, ki zožujejo meje med Japonsko in rusko regijo Kamčatka, čeprav je to počel tisoče let, so izumrli in njihovi potomci niso več dosegli teh ozemelj Severni Atlantik, glede na to, da še naprej opravljajo kratka potovanja po zahodnem Pacifiku, ko pride sezona parjenja.

Značilnosti sivega kita

Če želite izvedeti več o sivem kitu, je treba izpostaviti nekatere elemente, ki so zanj značilni in so bili skozi leta prepoznani s študijami, zato so nekatere njegove značilnosti:

  • Od drugih kitov se razlikuje po tem, da njegova hrbtna plavut ni podobna drugim podobnim vrstam.
  • Ta sivi kit ima nekaj belih lis na koži, kar ljudem omogoča, da jih prepoznajo, čeprav ni tako preprosto; vendar jih večino časa prekrivajo školjke ali nekateri raki, pritrjeni na njihovo telo, kar je lastnost, ki pritegne pozornost tistih, ki jih opazujejo. Poleg tega imajo sivi kiti brazgotine, ki določajo približno število let njihovega življenja.

Sivi kit

  • Drug pomemben vidik, ki ga je treba poudariti, so ogromni deli telesa tega kita, zlasti njegova glava in usta, njegova usta so tako velika, da je videti, kot da bi imela glava dva dela. Ima brado, ki doseže dolžino 50 cm, kar ji omogoča boljšo prehrano.
  • Kot smo že rekli, Eschrichtius robustus je znanstveno ime tega morskega bitja, ki lahko meri do 15 metrov v dolžino in če se sprašujete koliko tehta kit, skupaj lahko tehta 20 ton, za žival je kar velika teža, kajne? vendar ji to ni problem, saj se, ker živi v vodi, zlahka giblje, pluje po vodah katerega koli dela zemlje in Grbasti kit.

Kje živi sivi kit?

Zagotovo ste si že kdaj zastavili to vprašanje, kje živi sivi kit, to je vprašanje, na katerega je mogoče enostavno odgovoriti, sivi kit običajno živi v vodah Tihi ocean. Vendar pa obstajata dve skupini sivih kitov, ki živita na različnih delih sveta, imamo, da glavna skupina živi v vodah vzhodnega Pacifika, znotraj te skupine je več kot 18.000 kitov.

Na drugi strani pa je zahodna skupina, ta nima te sreče, saj ji zaradi območja, kjer se nahaja, grozi izumrtje. V tem habitatu ni več kot 150 primerkov sivih kitov, to območje je pod varstvenim režimom, da se prepreči njegovo popolno izumrtje. Natančneje ti sivi kiti prebivajo v različnih delih južnokorejskih voda in tudi morja Ojostk.

Če niste vedeli, so sivi kiti Atlantskega oceana izumrli do XNUMX. stoletja, zato morate upoštevati, da je minilo že veliko let, odkar so izumrli. Vendar pa je bilo na območjih, ki obkrožajo ta ozemlja, večkrat opaziti sive kite, čeprav so zelo občasni.

Sivi kit

hranjenje sivih kitov

Te oceanske velikane je treba nahraniti, a vprašanje je kaj jedo kiti?; Na splošno se kiti po naravi navadno prehranjujejo kril; so majhni raki, ki jih je mogoče videti na dnu morja, kiti seveda potrebujejo svojevrsten način, da jih poberejo s svojimi ogromnimi usti, dvignejo blato in vlečejo kril do grla, nato pa uporabijo svojo brado ki so v bistvu vrsta kratkih, ščetinastih listov, ki imajo rumenkasto barvo, ki so v obliki zavihka na zgornji čeljusti.

Te brade so popolnoma nameščene na istem območju, kjer bi sesalec na splošno imel zobe, te brade delujejo kot cedilo za zaužitje krila. Ko je kit zadovoljen, gre na površje, da bi dobil nekaj zraka in odstranil vse blato in odpadke, ki jih ne potrebuje več.

Razmnoževanje sivih kitov

Spolna zrelost sivega kita morda ne doseže 8 ali 9 let, to je nedvomno precej dolgo, a ko so pripravljeni na razmnoževanje, tega ne storijo nikamor, se začnejo seliti v druge krajih na svetu, oceanu, kot so območja blizu Baja California, laguna San Ignacio ali severno od mehiških voda, seveda, če želijo v času selitve, se lahko začnejo pariti.

Zaradi tega, kako velika so lahko njihova teleta, imajo sivi kiti lahko le eno tele na 2 leti. Od trenutka, ko je samica sivega kita oplojena, ima brejost približno 13 mesecev, praktično 1 leto! traja od 12 do 13 mesecev. Po tem obdobju se kiti običajno nahajajo na območju Baja California, kjer bodo kasneje skotili svoja teleta.

To tele, od prvega trenutka, ko je zapustilo materino posteljico v ocean, bo lahko začelo plavati s svojo mamo in ga pretentati na dolgo pot nazaj domov. Ustje morajo nujno slediti svoji materi, saj potrebujejo njeno mleko približno 6 mesecev, včasih celo do 8 mesecev dojenja.

Instinkt, da ostanejo pri mami, pri mladičih traja vsaj 2 leti, na ta način se počutijo zaščitene in se naučijo lovskih metod, ki jih bodo morali uporabljati, ko odrastejo; ko bodo dosegli starost, ko so dozoreli, bo čas, da se znebijo matere in začnejo živeti sami. Po tem mati kiti ponovijo reproduktivni cikel.

Samci imajo na splošno samo eno funkcijo pri razmnoževanju, in sicer oploditev samic, saj so različne znanstvene študije pokazale, da imajo sposobnost oploditi več samic v reproduktivnem obdobju. Ko samec opravi svoje delo, izgine iz življenja samice kita.

Sivi kit in ljudje

Jasno je, da ljudje v določenem deležu nimajo občutka za življenje živalskih vrst, in ko gre za kite, niso izjema, motivirano z dejstvom, da se zelo počasi premikajo in se nenehno približujejo obalam, je to povzročilo, da jih veliko ljudi lovi in ​​izginejo iz populacije kitov.

Vendar pa so različne države ob upoštevanju neposredne nevarnosti, da bi kiti na splošno lahko izumrli, sprejele različne ukrepe za njihovo zaščito, kot je prepoved lova, kar jim je bilo precej ugodno, saj jim je dalo čas za biti sposoben razmnoževati. Na gospodarski ravni ti kiti niso več v velikem povpraševanju na črnem trgu, vendar se je njihova vrednost povečala, da bi se lahko uporabljali kot turistično sredstvo, ki letno ustvari veliko denarja.

Zato lahko rečemo, da so kiti, motivirani s turizmom in mednarodnimi zakoni, imeli oddih v svoji populaciji, od meseca novembra do aprila ali maja, jih je mogoče videti na obalah različnih regij Baja California proti Oregonu. in Washington nekaj lagun, za katere je znano, da so kraj bivanja kitov mater.

Zanimivosti sivega kita

Ne morete zgrešiti najpomembnejših zanimivosti, ki jih imajo sivi kiti in ki jih zagotovo niste poznali, se zdaj ob upoštevanju vsega naštetega pojavijo ti značilni elementi istega, ki ostanejo v njih skozi njihovo dolgo življenje, zato imamo naslednji zanimivi podatki:

  • Ta vrsta kitov je znana kot primitivna, vsaj 30 % telet, ki jih skotijo ​​matere, izgubi življenje, ko se z njo vrnejo domov. Ko pa uspejo preživeti, jih čaka dolgo življenje, ki je lahko blizu 45 ali 60 let.
  • Precej radoveden vidik teh kitov je, da za trenutek pridejo na površje, da bi videli, kaj je v njihovem okolju, to se zgodi, ko so blizu obale ali je blizu nje ladja.
  • Za razliko od značilnosti morskega psa, ti kiti so običajno zelo radovedni in prijazni do svoje vrste, lahko naredijo družbo starejšemu prijatelju kitu, da se približa obali, kjer bodo končno poginili.
  • Glede na dolžino teh kitov lahko samci dosežejo do 15 metrov in tehtajo približno 16 ton, medtem ko lahko samica meri približno 16 metrov in tehta dvakrat več kot samec.
  • V času parjenja opravijo ogromna potovanja po morju blizu 10 in 12 km stran od izhodiščne točke, sezona parjenja se začne jeseni in priplavajo do obal spodnje Kalifornije.
  • Ko pride mesec december, se začnejo opažanja sivih kitov, to traja do meseca marca in pomeni, da se sivi kit odpravi na mehiško obalo.
  • Njegov ogromen jezik lahko tehta tudi do pol tone.
  • Da bi se zaščitili pred zamrznjenim oceanom, imajo med mišicami in kožo 30 centimetrov maščobe.
  • Njihovo obdobje brejosti do telička lahko traja do 1 leta.