Puščavske živali
V nasprotju s tem, kar se je nekoč mislilo, puščavske živali obstajajo, čeprav v zelo omejeni raznolikosti. Še posebej v primerjavi s številnimi bitji, ki naseljujejo druga območja, kot so džungle in gozdovi.
To je zato, ker ima puščavska vegetacija omejene vodne vire, zaradi česar raste počasneje, običajno brez listja, kar redkim živalskim vrstam ponuja malo priložnosti, da se med drugim prehranjujejo ali zaščitijo pred soncem in vetrom, slednji pa je pomemben vir erozije.
Kaj je puščava?
Puščava je kopno, kjer prevladuje suho podnebje in malo dežja. Lahko ima vroče podnebje (vroče puščave) in hladno podnebje (zmrznjene puščave), kjer je najpogostejše brutalno pomanjkanje vlage. Vegetacija je redka in zaradi nenadnih temperaturnih nihanj postane zelo neprijazno okolje. Izraz puščava izvira iz latinskega "desertus", kar pomeni "zapuščen".
Prisotnost dežja je zelo občasna ali pa sploh ni, zaradi česar so tla pusta, suha, trda. Kljub temu obstaja velika raznolikost rastlin in živali, ki se na koncu prilagodijo temu sovražnemu podnebju tako, da sobivajo in izkoriščajo svoj evolucijski cikel ter druge vrste okolja, a da, veliko težje in žrtvovane.
Puščavske živali so del neverjetne favne našega sveta in trpijo zaradi podnebnih sprememb in onesnaževanja skoraj kot vsako drugo živo bitje v katerem koli drugem okolju, saj so se milijone let na koncu prilagajale trenutnim življenjskim razmeram. To pa je, da je v teh krajih, na njihovo srečo, človeške prisotnosti precej malo.

Značilnosti puščavskih živali
Puščavske živali so po razvoju milijone let razvile različne fizične, biokemične in vedenjske sposobnosti, ki jim omogočajo preživetje in razmnoževanje v tako zahtevnem okolju, kot je puščava. Njegova populacija, kot je navedeno zgoraj, je malo raznolika in številčna v primerjavi z drugimi kopenskimi ekosistemi in je sestavljena predvsem iz žuželk, pajkov, plazilcev, ptic in nekaterih sesalcev, običajno majhnih.
Mnoga od teh bitij so nočna, saj izkoriščajo odsotnost sonca in občuten padec temperatur. Zaradi tega se ves dan skrivajo bodisi v najbolj bujni vegetaciji (kaktusi in grmičevje) bodisi pod samim peskom v iskanju hladu globin.
Pogosto imajo tudi izolacijske plasti, da se zaščitijo pred soncem in dehidracijo, ali vodne rezervoarje v različnih delih telesa, ki jim pomagajo preživeti dolga obdobja brez pitja. Zaradi skromne prisotnosti organske snovi je opazna prevlada mesojedih in mrhovinarjev; pri rastlinojedih živalih pa selitvene, tavajoče črede.
Primeri puščavskih živali
Pojem puščava običajno povezujemo s suhostjo in prekomerno vročino, obstajajo pa tudi zamrznjene ali polarne puščave, katerih favna je precej redkejša in običajno poseljuje regije ob morju. Tukaj je seznam vročih puščavskih živali:
Kamele
Kamele so živali, s katerimi se najbolj nagiba k povezovanju puščavskega okolja. Zelo jim ustrezajo hude življenjske razmere v teh regijah, naenkrat lahko popijejo približno 180 litrov vode, nato pa preživijo do 10 dni, ne da bi spili niti kapljice.
Kažejo svojo tipično grbo na sredini hrbta, ki je lahko preprosta (dromedary) ali dvojna (kamelja). Ta grba, v nasprotju s tem, kar se ocenjuje, ni rezervoar vode, ampak esencialnih maščob za ohranjanje telesne energije. Je žival, zasnovana tako, da prenese dolge sprehode, zato so jo prebivalci saharske puščave in njene okolice uporabljali in jo še vedno uporabljajo kot breme.
Njegovo življenje se lahko podaljša na skoraj 50 let. Doseže višino od 1,85 metra do 2,15 metra, vključno z grbo. Njegov podaljšek telesa je skoraj 3,45 metra, njegova teža pa se giblje med 300 in 690 kilogrami. Je umirjeno in pasivno bitje, vendar ko se brani, izloča slino, ki običajno povzroči pekoč občutek v očeh.
Kamela se puščavskemu življenju prilagodi s pomočjo dolgih dvovrstnih trepalnic, ki jim je dodana še tretja veka, ki deluje kot brisalec vetrobranskega stekla in odstranjuje pesek in druge ostanke iz očesa. Nosnici lahko zaprete, kadarkoli želite preprečiti, da pesek vstopi v nosno votlino. Tačke so velike in ploščate, s pritrjenimi blazinicami in dvema palcema, ki preprečujeta, da bi se žival potopila v pesek.
Škorpijoni
Prehranjevalna veriga v teh regijah je precej bolj zmedena kot v drugih okoljih, saj vrst ni veliko in plenilci običajno nimajo druge priložnosti.
Zaradi tega so lovci, kot so škorpijoni, razvili lastnosti, da presenetijo svoj potencialni plen in ga cepijo s svojim strupom z želom, ki ga nosijo na repu, ali tako, da ga držijo z močnimi čelnimi kleščami, ki jih imajo. Teh pajkov je v puščavskem biomu veliko, vključno z nekaterimi najbolj strupenimi znanimi sortami.
Na planetarni ravni obstaja več kot 4.000 vrst škorpijonov, od katerih velika večina živi v puščavskih regijah. Tako imenovane vrste, ki se vkopljejo, se skrivajo pod zemljo, da prenesejo vročino in lovijo bližnje žuželke. Prehranjujejo se predvsem z žuželkami, kot so pajki, skromni glodalci ali kuščarji.
klopotec
Pogosto ga najdemo v ameriških puščavskih okoljih, čeprav sta njegov najprimernejši habitat obala in gozd. Ta kača je znana po zvoku, ki ga oddaja, ko trese z repom, ki ima na koncu ropotuljico, po kateri je dobila ime. V primernem okolju lahko klopotec zraste do 2,5 metra dolžine in tehta 4 kilograme. Njen močan hemotoksični strup je najnevarnejši od vseh severnoameriških kač.
pes dingo
Ta kategorija kanidov iz severne Avstralije je resnična grožnja otrokom in domačim živalim, saj se kljub življenju v puščavi običajno približuje mestnim območjem v iskanju hrane. Je podvrsta volka, z rumenkasto, rdečkasto ali peščeno dlako in značilnostmi, podobnimi sodobnim psom.
Velik del svojega obstoja preživijo sami, občasno pa tvorijo trope, da bi se družili in razmnoževali. Je eno najbolj teritorialnih puščavskih bitij in čeprav ne laja, nenehno zavija.
Saharski noj
Poznan tudi kot rdečevrati noj, redno naseljuje ravnice in puščave severne Afrike. Je najbolj čokat od vseh podvrst nojev, tista, ki najbolje prenese pomanjkanje vode in tista, ki teče najhitreje. Njegovo ime izhaja iz rožnate barve vratu in nog, preostali del krzna pa je črn z belimi črtami na koncih kril. Je pa žival, ki ji grozi izumrtje, od katere je ostalo le nekaj izvodov.
To je velika ptica, ki ne zna leteti in ima dolge in močne noge. Noj zaužije svojo hrano brez predhodnega žvečenja in jo vzame s kljunom, da jo nato potisne proti požiralniku, ker nima pridelka za odlaganje hrane, tako kot druge vrste ptic.
Coyote
Kojot je mesojedi psov v puščavskih območjih Severne in Srednje Amerike. So zelo samotne živali, ki živijo približno 6 let in imajo sivo dlako, ki pokriva posebno vitko telo, ki se na prvi pogled zdi podhranjeno. Vendar je njegova prehrana vsejeda, saj jedo sadje, mrhovino, skromne vrste, smeti in drobne žuželke.
Živi na območjih, kjer je rastlinja in vode malo. Prilagaja se različnim prostorom, lovi v monogamnih parih, prilagaja svojo prehrano razpoložljivim virom, izkorišča sadje, zelišča, žuželke ter male živali, kot so zajci ali druge. Proizvajajo legla štirih do šestih mladičev. Kojoti proizvajajo nekakšno zavijanje, ki ga je mogoče slišati v daljavi.
puščavski plazilci
Med bitji, ki naseljujejo ta okolja, so plazilci med skupino živali, ki so se najbolje prilagodile tem puščavskim regijam. Kače so v tej kategoriji. Pravzaprav so puščavske kače ocenjene kot najbolj strupene na svetu in mednje uvrščamo klopotec, egiptovsko kobro in druge.
Drugi plazilci, ki naseljujejo puščavo, so: bradati zmaj, nekatere vrste kuščarjev, kuščarji in nekatere vrste želv, skromen primer je puščavska želva Mojave.
Puščavski pajki in žuželke
Obstaja velika raznolikost žuželk, ki se preživljajo v puščavi. Lahko jih navedemo med najpogostejšimi: hrošči, mravlje, bolhe ali druge vrste letečih žuželk. Opozorimo lahko tudi na veliko število poznanih pajkovcev različnih vrst in velikosti, kot je kamelji pajek, za katerega je znano, da je zelo strupena sorta.
surikat
Meerkat je vrsta živali iz družine mungov, ki živi na jugu afriške celine, zlasti v najbolj puščavskih regijah. Običajno se zarije v pesek in tvori ogromne podzemne tunele.
brenček
Ameriški črni jastreb je puščavsko bitje, ki živi predvsem v južnih ZDA. Njihova prehrana je sestavljena iz uživanja jajc in živali, ki so pravkar prispele na svet. Ima zelo oster vid, ki je koristen za lovljenje plena. Njegova teža lahko doseže skoraj 2 kilograma, njegovo perje pa je večinoma črno. Čas preživlja v nižinah na skalah in kamnih.
Addax
Addax je žival, ki lahko tehta do 120 kilogramov in doseže do 1 meter višine. Ima obročaste rogove, ki rastejo navpično in so enaki pri samcih in samicah. Naseljuje puščavska in kamnita tla.
Najbolj presenetljivo pri tej živali je, da lahko preživi brez vode, saj jemlje le malo vlage iz redke puščavske vegetacije. Običajno ostane neaktiven v najbolj vročih urah in se premika le ob mraku in zori.
Dromedary
Ta puščavska žival je del iste družine kot kamele, vendar se od njih ločijo po precej krajšem kožuhu in komaj grbi, ki jo tako kot kamele uporabljajo za shranjevanje maščobe, ki jo uporabljajo za prehrano ali celo za proizvodnjo vode. .
zahodna puščavska tarantula
Puščavska tarantula je znana tudi kot blond tarantula. Postava samice lahko doseže dolžino 5,6 centimetra, medtem ko samci ne dosežejo 4,4 centimetra. Njihova prehrana je sestavljena iz žuželk in skromnih vretenčarjev. Ime blond tarantule izhaja iz značilnosti sprednjega dela njenega telesa, ki je pokrit s bledimi ščetinami, ki so v nasprotju s temnimi nogami in trebuhom.
Poleg strupa, ki ga tarantule uporabljajo za imobilizacijo plena, so za njihovo obrambo urejene tudi nekatere ščetine na njihovem trebuhu. Če se tarantula počuti ogroženo, se bo s trebuhom drgnila ob agresorja, ki bo zataknil ščetine, ki jih je zaradi zasnove zelo težko izvleči.
Avstralska vodna krastača
Usnjena krastača je zelo pogosta krastača v Avstraliji, toda tisto, zaradi česar izstopa od drugih batrahijev, je njena posebna zmožnost preživetja v suhem puščavskem okolju, saj ima sposobnost shranjevanja vode v svojih mehurjih za daljša obdobja.
zahodni netopir
Zahodni netopir je eden najmanjših osebkov, ki naseljujejo Ameriko. Svoj obstoj vodijo v puščavah; se uspe čez dan skriti, da se pojavi ob sončnem zahodu. Ta bitja ostanejo neaktivna ves dan, le ob mraku gredo na lov. Ta sorta lahko prezimi, če se vreme močno spusti ali če pride do pomanjkanja hrane.
Druge puščavske živali
- Roadrunner Bird (Geococcyx californianus)
- Afriška gazela Dorcas (Gazella dorcas)
- Armadillo kuščar (Ouroborus cataphractus)
- Trnasti hudič (Moloch horridus)
- Kamel pajek (Gluvia dorsalis)
- puščavski žoln (Melanerpes uropygialis)
- Puščavski klopotec (Campylorhynchus brunneicapillus)
- Sonorska sova (Tyto alba)
- faraonska sova (Bubo ascalaphus)
- Namibijski hrošč (Stenocara gracilipes)
- Tarantule, ki lovijo ose (Pepsis formosa)
- severni netopir (Eptesicus nilsonii)
- Rdeči kenguru (Macropus rufus)
- Puščavski iguana (Dipsosaurus dorsal)
- Puma ali ameriški lev (Puma condor)
- Puščavska podgana (Psammomys obesus)
- Zajček antilopa (Lepus alleni)
- Dolgouha lisica (Otocyon megalotis)
- Lisica koromač (Vulpes zerda)
- Cape Fox (Vulpes chama)
- Salt Laucha (Salinomys delicatus)
Priporočamo še te druge zanimive članke:
- Sesalci
- Kopenske živali
- Živali na kmetiji




