Tukan: značilnosti, habitat, hrana in še več

  • Tukan je znan po velikem pisanem kljunu, ki lahko meri do 21 cm in je lahek zaradi svoje votle strukture.
  • Obstaja več vrst tukanov, ki živijo predvsem v tropskih gozdovih Južne in Srednje Amerike.
  • Tukani so frugivori, jedo predvsem sadje, čeprav po potrebi lovijo tudi majhne živali.
  • Izguba habitata in ulov za prodajo hišnih ljubljenčkov sta glavni grožnji za preživetje tukanov.

El tukan spada v skupino srednje velikih ptic z izjemno velikimi kljuni. Njihovi razviti kljuni so običajno svetle barve ter veliko daljši in debelejši od glave. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti vse o teh pticah, informacije o tukanu in še veliko več.

Toucan

značilnosti tukana

Te ptice imajo celo vrsto precej privlačnega perja s telesom jet barve, belim vratom in modrim ali oranžnim obročem okoli oči. Kljub temu je njegova najbolj opazna lastnost orjaški rumen kljun s črno ali modro konico, ki je videti težek, a je presenetljivo lahek, saj je njegova notranjost votla. Tukani so v povprečju dolgi 60 cm, kljuni pa merijo do 21 cm.

Na ta način je razvidno, da ima vsaka od živali, ki spadajo v to skupino, tukani, ogromne kljune in večina je precej dolgih in polnih odtenkov. Kljuni nekaterih od teh ptic so dolgi kot njihova telesa. Njegove črte so rdeče, zelene, oranžne, modre, rumene, črne in še več. Vsak posamezen tukan se razlikuje po barvi.

Nekateri so večinoma črni, drugi pa imajo lise rumene, oranžne, zelene, rdeče in še več. Razlikujejo se po velikosti in največja vrsta je Igram Toucan, zraste do več kot pol metra

Kljuni tukanov so lahko tretjina celotne dolžine ptice. Čeprav se zdi, da je kljun zapleten za rokovanje, celo težak, je sestavljen iz precej zračne kosti, zaščitene s keratinom, enakim sestavnim delom nohtov, ki ga vsi poznamo.

Ptice verjetno uporabljajo to obarvanost za prepoznavanje vrste, saj ima veliko tukanov podobne vzorce telesa in obarvanost, predvsem črno z globoko barvo prsi. Menijo, da ima račun tudi ohlajevalni učinek na druge ptice, vključno z jastrebi. Krila teh ptic so kratka in zaobljena, rep pa je običajno dolg; te lastnosti, skupaj z velikim kljunom, povzročijo, da letijo na obledel način.

Različne vrste tukanov

Obstaja neskončnost različnih Vrste ptic kot tukan, ki se razlikuje po velikosti od 15 centimetrov do več kot pol metra dolžine. Odlikujejo jih veliki, pisani kljuni, ki so lahko enobarvni ali kombinacija odprte in čudovite palete odtenkov. Tukani živijo v Južni in Srednji Ameriki in prispevajo k ekosistemu deževnega gozda.

Ramphastos: Največji

Največji tukani spadajo v ta rod in obsegajo več kot ducat vrst teh ptic. Kobiličasti tukan ima zelen kljun z rdečimi in oranžnimi stranicami; modre noge mu dajejo še en pridih barve. Skoraj celoten kljun te ptice kot kanal je črn, čeprav ima na dnu lepo svetlo modro barvo.

Rdečeprsi tukan ima kljub svojemu imenu žareče jantarne prsi, ki se naslanjajo na svetlo rdeče perje na njegovem trebuhu; njegov kljun je bledo zelen, kar pojasnjuje njegovo alternativno ime, zelenokljuni tukan. Največji in najbolj priznan tukan je toko tukan.

Toucan Ramphastos

Andigena: Tukani gora

Kot pove že njihovo ime, ti tukani bolj povprečne velikosti izberejo višje nadmorske višine, natančneje hladne gozdove visokih haciend v Andih Južne Amerike. Vsebujejo sivoprsega gorskega tukana, srebrnokljunega gorskega tukana, črnokljunega gorskega tukana in gorskega tukana s kapuco.

Če vzamemo za primer slednje, je njihov zgornji del telesa olivno rjav, na vrhu je črna aureola in na vrhu ima rumeno zadko. Vsi imajo na spodnji strani telesa modrikasto sivo perje, vendar se njihovi kljuni razlikujejo po barvi.

Drugi je aracarí. Te pisane ptice so tudi srednje veliki tukani, ki uživajo v življenju v vročih džunglah Srednje in Južne Amerike. Za razliko od drugih tukanov te ptice prenočijo v skupinah skozi vse leto, pri čemer si zavetje deli do šest odraslih in mladih piščancev. Obstaja 14 vrst arakarij, vse s pisanim perjem in kljuni. Aracari s kodrastim grebenom odlikuje bleščeče kodraste perje na krošnji; peresa izgledajo kot plastična.

Ognjekljuni aracari ima velik kljun z bleščeče oranžnim na vrhu in črnim spodaj. Njegove jantarne oči so obarvane čez črno perje na glavi in ​​ima izrazito črno senco na prsih ob rumenih prsih in čez rdečo črto na trebuhu.

Zeleni tukani in dvobarvni tukani

Zeleni tukani živijo v hladnih gozdovih Južne Amerike in v gorskih goščavah. So manjši tukani, veliki od 30 do 40 centimetrov in imajo predvsem zeleno perje in kljune. Vrste zelenih tukanov so škrlatni tukan, tukan z rjavo konico, tukan z modrimi pasovi, tukan z brazdami, rumenobrvi in ​​smaragdni tukan.

Smaragdni tukan ima v svoji družini šest podvrst tukanov. Dikromatski tukani se navadno držijo nižinskih tropskih gozdov v Južni Ameriki. Te vrste zelenega perja so nepremične in se hranijo same ali v parih. Vrste dvobarvnih tukanov vključujejo gvajanskega tukana, tukana z zlatovratom, Langsdorffovega ali zelenokljunega tukana, rjavodlakega tukana, koničastega tukana, rumenega tukana in Gouldovega tukana.

Vrste tukanov

Kakšna je razširjenost in habitat tukana?

Vse različne vrste teh ptic živijo v Srednji in Južni Ameriki. Naseljujejo praktično katero koli območje omenjenih območij že s tropsko džunglo. Različne skupine živijo v različnih regijah, čeprav se nekatere vrste prekrivajo. Številne vrste imajo razmeroma velike razširjenosti in živijo v več državah. Druge živijo le v majhni izolirani regiji in te vrste so pogosto tiste, ki najbolj ogrožajo človeško dejavnost.

Čeprav obstaja veliko različnih skupin tukanov, vsi živijo v podobnih vrstah habitatov. Obožujejo džunglo, zlasti tiste v tropih v vročih regijah z veliko dežja. Nekatere od teh ptic živijo le na divjih območjih. V tropskem gozdu te ptice naseljujejo vrhove najvišjih dreves, saj lahko na teh lokacijah najdejo vso hrano, ki jo potrebujejo.

Obnašanje tukanov

Obsežni kljuni tukanov so koristni za pridobivanje stvari, ki jih drugače ne bi dobil. Uporablja se tudi za segmentacijo njihove hrane in odvračanje plenilcev. Tukane običajno vidimo v parih ali majhnih družinskih skupinah. Med letom se izmenjujejo hitri zamah z relativno kratkimi, zaobljenimi krili in drsenje. Gnezdenje je sezonsko, vendar se čas med regijami razlikuje.

Gnezdo je običajno postavljeno visoko na drevesu in je sestavljeno iz votline, katere vsaj del izkopljejo matične ptice same. Zabeleženo je tudi, da gnezdi v luknjah v zemeljskih bregovih in gnezdih kopenskih termitov. Tukani se pogosto zbirajo v velikih skupinah in se glasno in hrupno prepirajo, njihovi klici pa so sinhronizirani s hitrimi premiki njihovih računov navzgor.

Vsaka vrsta tukanov je drugačna, vendar je velika večina tukanov velikih jedcev. Živijo v skupinah, znanih kot množične ptice. Množice ptic tukanov preživijo dneve, ki se sprehajajo po krošnjah dreves v iskanju hrane in se glasno kličejo drug drugemu. Znanstveniki verjamejo, da so te ptice monogamne in se vsako leto še naprej razmnožujejo z istim partnerjem. Več oči je tudi učinkovitejše pri odkrivanju potencialnih plenilcev.

Obnašanje tukanov

Tukani so med najglasnejšimi gozdnimi pticami; njihov repertoar vključuje glasno vriskanje, glasove trobente in ostre kviške. Večje vrste sedijo visoko v krošnjah dreves in izpuščajo glasne krike, ki jih spremljajo neusklajeni gibi glave in kljuna.

Vokalizacije delujejo kot shodni klici, ki privabijo skupine ptic na mesta z dobro oskrbo s hrano. Zdi se, da ti zvoki delujejo tudi pri prepoznavanju vrst, saj imajo sorodne skupine tukanov, ki živijo v istem habitatu, izrazito različne klice.

Kako poteka proces razmnoževanja?

Različne vrste teh ptic imajo različne reproduktivne taktike, vendar so si po obnašanju in hitrosti razvoja precej podobne. Vse vrste gnezdijo med vdolbinami v deblih dreves. Nekateri odležejo eno jajce, drugi pa do pet, odvisno od vrste. Jajca se izležejo v približno dveh do treh tednih in pol. Na novo izleženi piščanci začnejo leteti, ko so stari od šest do osem tednov.

El življenjski cikel tukana Pogost je letna. Po parjenju samica običajno nekaj dni po parjenju odloži 2 čisti snežni jajčeci. Mladiči se izležejo goli in slepi po 15–20 dneh in ostanejo v gnezdu do 6 tednov, zanje skrbita oba starša. Med spanjem tukan obrne glavo tako, da mu dolg kljun nasloni na hrbet, nato pa svoj dolg rep lepo zloži nad mladiče.

Namesto tega najdejo stara gnezda detlov ali naravne luknje, ki jih tvorijo izgubljene drevesne veje. Dve do štiri bleščeča snežno obarvana jajčeca se odložijo v neobloženo votlino, kjer jih oba starša izmenično inkubirata. Inkubacija pri nekaterih vrstah traja od 15 dni do sedem tednov ali več. Goli mladiči imajo na petah velike blazinice.

Manjka jim velik kljun, vendar ga v gnezdu zrastejo skoraj do konca. Po približno 50 dneh začnejo piščanci živeti sami. Družinske skupine lahko ostanejo skupaj dlje časa, saj se skozi vse leto pogosto vidijo majhne množice ptic.

Interakcija med tukani in ljudmi

Večina vrst tukanov ima zdrave populacije, vendar to ne pomeni, da niso ogrožene. Zlasti v določenih regijah ljudje uničujejo deževni gozd z zaskrbljujočo hitrostjo. Brez habitata v deževnem gozdu populacija teh posebnih ptic upada.

Ljudje ujamejo tudi številne različne vrste tukanov za trgovino z eksotičnimi hišnimi ljubljenčki. Nekatere vrste so pogostejše in zato manj prizadete, za druge pa je človeška dejavnost bolj škodljiva.

Ali je lastništvo tukana zakonito?

Hranjenje te ptice v ujetništvu ni povsod zakonito. V nekaterih državah je njihova komercializacija strogo onemogočena in lastništvo teh živali. V teh okoliščinah bi bil edini način, da spoštujete zakon in še vedno uživate v družbi teh neverjetnih ptic, imeti naziv živalskega vrta, ki spoštuje potrebne kode.

Večinoma tukani niso dobri hišni ljubljenčki. So temu primerno inteligentne ptice in, kadar jih gojijo v živalskih vrtovih, potrebujejo veliko različnih igrač in možnosti za preživetje.

Kako očistiti tukanovo kletko?

Tla kletke ali ograde morajo biti enostavna za čiščenje in dobro odtočna. Ogrado je treba vsak dan temeljito očistiti, saj je prehrana tukanov bogata s sadjem in po zaužitju vlažne hrane izločijo veliko količino iztrebkov.

Da bi se izognili kontaminaciji, posode za hrano in vodo ne postavljajte pod grede. Priporočljivo je, da posode za hrano in vodo pritrdite v bližini ostrižja, kjer bo tukan lahko jedel in pije, in tudi na sprednji strani ograjenega prostora za enostavno čiščenje in polnjenje.

Kakšna je prehrana tukana?

Čeprav je vsaka vrsta drugačna, se večina tukanov prehranjuje predvsem s sadjem, kar jih uvršča med največje jedce te vrste hrane. Ko pa se pokaže priložnost, se včasih hranijo z majhnimi živalmi ali jajci. Jedo vse, od žab in žuželk do plazilcev in majhnih ptic. Vendar pa je 90% njihove prehrane sestavljeno iz sadja. Pravzaprav obstajajo nekatere rastlinske vrste, ki se zanašajo na tukane, da širijo svoja semena z uživanjem svojih plodov.

Pri hranjenju tukan dobi hrano s svojim kljunom z nazobčanim robom in mora glavo vrniti nazaj, preden jo pogoltne. Tukani so tudi plenilci vsebine gnezd ptic pevk, ki jedo tako jajca kot piščance. Pri hranjenju tukani tvorijo velika združenja dveh ali več vrst, ki iščejo sadna drevesa.

Pogoste bolezni pri tukanih

Te ptice nimajo dovolj dolge življenjske dobe, še posebej, če živijo zaprte v kletkah. To je v bistvu posledica dejstva, da lahko trpijo zaradi vrste zelo posebnih bolezni:

  • Puljenje perja: Če se nenadoma ugotovi, da tukan nenadzorovano puli perje, je to znak, da ima morda med perjem nekaj parazitov, ki jih je treba locirati in izkoreniniti. Lahko je tudi posledica čustvenega stresa ali prehrane z zelo nizko vsebnostjo mineralov.
  • hemosideroza: Je najpogostejša bolezen pri tukanih in glavni vzrok njihove visoke umrljivosti. Povzroča jo povečana raven železa v nekaterih organih in krvnem obtoku. V primeru zgodnjega odkrivanja ga je mogoče obravnavati, vendar se lahko poveča, če ga ne preverite.
  • hemokromatoza: Gre za resnejšo stopnjo zgoraj navedenega obolenja, kjer se v določenih organih kopiči železo, kar povzroči njihovo okvaro in lahko imate težave s srcem ali s katerim od organov, ki pravilno deluje. Če imate hude primere, bo ptica umrla v 24 urah.
  • Največji zlom: Običajno je to najpogostejša »bolezen« tukanov, saj kljun uporabljajo skoraj za vse in ga lahko tako rekoč s slabim gibom zlomijo ali izpahnejo. Na primer, če ga uporabite za udarec v steno ali za slabo potezo.
  • Protin sklepov: tako kot ljudje lahko tudi tukani zbolijo za protinom. To je lahko posledica pomanjkanja beljakovin, mineralov in kalcija. Zato morajo prejemati vitaminske in protivnetne dodatke ter se ves čas izogibati stresu ptice.
  • Ptičja psevdotuberkuloza: Zlasti prizadene to vrsto ptic in je eden od glavnih vzrokov smrti te ptice zaradi akutne reakcije po določenem času brejosti. Smrtonosna je za ptice, simptomi pa vključujejo povečana jetra, ascites in pljučnico.
  • Prehlad: Tukani so zelo odporne ptice, vendar niso brez prehlada. Glavni razlog je, da je kletka na mestu, kjer prejema prepih. Lahko se pozdravi z antibiotiki v vodi.

Kaj je treba storiti za vzgojo tukana?

V živalskih vrtovih tukani potrebujejo različne palice in veliko prostora za letenje. V divjini živijo v regijah z visoko vlažnostjo in veliko vegetacije, zato bi morali njihovi ogradi ponoviti ta habitat. To so inteligentne ptice, ki uspevajo, če imajo različne igrače, krmilnice in program usposabljanja za pozitivno okrepitev. Oskrbniki živalskega vrta jih hranijo z različnimi sadji, žuželkami in občasno z majhnimi sesalci ali jajci.

Tukanu je treba ponuditi temperaturo med 17°C in 26°C in ustrezno visoko stopnjo vlažnosti do 67%. To je zato, ker so tukani tropske ptice in jih je treba hraniti čim bližje njihovim domačim razmeram. Tukani so večinoma vegetarijanci, vendar v svoji prehrani potrebujejo nekaj živalskih beljakovin, ki jih v njihovem naravnem habitatu pridobivajo iz žuželk, majhnih kuščarjev, piščancev in nekaterih glodalcev.

Osnova njihove prehrane je sadje, sledi zelenjava. To je zato, ker imajo tukani minimalno prebavno cev, kjer hrana ostane za kratek čas, zato morajo jesti visoko hidratantno hrano, kot je sadje. Med najbolj zaželenimi sadeži za tukane najdemo med drugim: banano, papajo, jabolko (brez semen), hruške, melono, mango itd.

Biti morajo premera 2 ali 3 centimetre (1 palec), narejeni iz kuhanega riža, korenja, kumare in krompirja, da dopolnijo sadno prehrano tukana. Ti majhni dodatki bi morali občasno vključevati malo mletega mesa, da uravnotežijo svojo prehrano in postanejo nekoliko podobna prehrani tukana v divjini. Tukani morajo imeti vedno čisto vodo.

Higiena in čiščenje ptičevja tukana morata biti zelo natančna, da se izognemo nelagodju, vendar tega ne smemo izvajati z običajnimi čistilnimi sredstvi za gospodinjstvo. Uporabiti je treba čistila, ki niso škodljiva za te ptice. Tukane lahko napadejo paraziti; v tem primeru se bo treba posvetovati z veterinarjem za eksotične živali, kateri izdelek je najprimernejši za pomoč tem pticam.

Grožnje, ki jih je utrpel Toucan

Grožnja za tukane ni nič drugačna kot za papige. Pravzaprav je zaradi zelo omejenega habitata in majhnega števila vrst, le pet, njegovo preživetje veliko večja grožnja. Izguba habitata zaradi depopulacije in nesmiselnega ustvarjanja kmetijskih zemljišč, zlasti v Amazoniji, sta pogosti grožnji.

Tukana lovijo zaradi bogate tkanine, ki jo zagotavlja njegovo perje, ki ima veliko komercialno vrednost. Tukani se kot hišni ljubljenčki obnašajo še slabše kot druge ptice, kot je ta Rumeni kardinal umira iz čiste opustošenja. Ker so ptice globokih gozdov, so dovzetne za bolezni, ki nastanejo zaradi nenadne človeške prisotnosti v njihovi bližini.

Ustrezne informacije o tukanih

Obstaja toliko raznolikih in gracioznih skupin tukanov in arakarij. Vsaka je edinstvena in zanimiva, zato je v nadaljevanju izpostavljenih nekaj zanimivosti o različnih pticah iz različnih obstoječih skupin.

  • Choco Toucan: El Chocó je podoben, vendar manj barvit, kot njegov podoben El Toco. Ime "Choco" se nanaša na gozdove, v katerih živijo te ptice. Čoko tukani živijo v deževnih gozdovih Choco.
  • Aracari s črnim vratom: ta vrsta ima črno perje in svetlo rumen trebuh. Kot že ime pove, je njegovo grlo črno. Na polovici rumenega trebuha ima debel trak svetlo rdečega perja. Zaradi teh izrazito kontrastnih barv je ta ptica verjetno dobila vzdevek, čudoviti Aracari.
  • Rumenobrvi toucanet: ta ptica ima zeleno perje in svetlo rumene "obrvi" nad očmi. Živijo le v majhnem delu tropskega deževnega gozda v Peruju. Na žalost kmetje uporabljajo to območje za gojenje rastlin koke in to uničenje habitata vodi ptice v izumrtje. Zato je razvrščen kot ogroženega tukana.